(τα παλαιότερα μοντέλα iPhone / iPod: θα μπορούν να «φορέσουν» μεν το iPhone OS 4.0 αλλά δεν θα υποστηρίζουν multitasking) ... Συνεχίζοντας, έχουμε την δυνατότητα δημιουργίας φακέλων (folders) κατά βούληση, έτσι ώστε να μπορούμε να τακτοποιήσουμε τις εφαρμογές / προγράμματα και τα παιχνίδια μας. Ο τρόπος, επίσης «Apple», δηλαδή εύκολος, απλός, κατανοητός και ταυτόχρονα προς έκπληξή μας, λίαν ελκυστικός αισθητικά: πατάμε για ένα δευτερόλεπτο την εφαρμογή που θέλουμε να τακτοποιήσουμε, φερ’ ειπείν ένα παιχνίδι και το «σέρνουμε» πάνω από το εικονίδιο ενός άλλου παιχνιδιού: αυτόματα «συγχωνεύονται» τα δύο τους, αυτόματα δημιουργείται ένας φάκελος στον οποίο κιόλας εμφανίζονται τα περιεχόμενά του (εν προκειμένω, δύο εικονίδια που αντιστοιχούν στα δύο παιχνίδια) και αυτόματα το iPhone OS 4.0 βαπτίζει με μια ονομασία που κρίνει ότι συμπίπτει με το περιεχόμενο του φακέλου, σε αυτή την περίπτωση αυτόματα απέδωσε τον τίτλο «Games» (βέβαια έχουμε την δυνατότητα να δώσουμε όποιον τίτλο επιθυμούμε).
Mail: υποστήριξη πολλαπλών λογαριασμών (Yahoo!, πολλαπλοί Exchange λογαριασμοί) σε πλήρως ενοποιημένη προβολή, λίαν εξυπηρετικό για όσους έχουν παραπάνω του ενός λογαριασμού (και ποιος δεν έχει πια;). Υποστήριξη επίσης «συνομιλίας» στα email, ήτοι πολλαπλά μεταξύ χρηστών, αφορώντας ένα συγκεκριμένο θέμα συζήτησης, τακτοποιημένα σε «υποκατηγορία».
iBooks: ενσωμάτωση της υπηρεσίας που μας ήρθε από το iPad στο iPhone, όπως ακριβώς τα γνωρίζουμε, ίδια λειτουργία, ίδια ευκολία και αμεσότητα. Πλέον όποιο ηλεκτρονικό βιβλίο αγοράσουμε, μπορούμε να το διαβάσουμε (από τη σελίδα που το αφήσαμε την τελευταία φορά) σε όποια συσκευή επιθυμούμε (iPad / iPhone), χωρίς περαιτέρω κόστος.
Game Center: ακόμα σε δοκιμαστικό / «βήτα» στάδιο ανάπτυξης, μια υπηρεσία στα χνάρια των Xbox Live! και PlayStation Network, όπου οι απανταχού gamer θα μπορούν να ανταλλάσουν προσκλήσεις για ομαδικό gaming, να τσεκάρουν τα παγκόσμια σκορ, να διοργανώνουν online αναμετρήσεις και τέλος, να αποκτούν «τρόπαια» για τα gaming επιτεύγματά τους (achievements, όπως τα χαρακτηρίζει η Apple).
Πηγαίνοντας τώρα στα λίγο πιο «βαθιά», στις νέες λειτουργίες και υπηρεσίες που διαθέτει το iPhone OS 4.0 στα ενδότερά του, έχουμε (μεταξύ άλλων) τα: Background Audio, Voice Over IP, Background Location, Local Notifications και Task Completion.
Background Audio: εστί πολύ απλά ότι θα μπορούμε να ακούμε ακόμα και ραδιόφωνο μέσω Internet (ή μουσική που υπάρχει στο τηλέφωνο), παράλληλα με ότι κάνουμε, χωρίς κανένα περιορισμό, χωρίς καμία διακοπή.
Voice Over IP: σίγουρα θα έχετε ακούσει / δει κάποιον να χρησιμοποιεί αν δεν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει, την δημοφιλέστατη εφαρμογή Skype που προσφέρει τηλεφωνία μέσω Internet (Φωνή μέσω Πρωτοκόλλου Internet – Voice Over Internet Protocol). Μέχρι τώρα όταν «έτρεχε» το Skype, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Επίσης, όταν τερματίζαμε την λειτουργία του (πχ. για να κάνουμε κάτι άλλο που έχουμε ανάγκη), δεν μπορούσαμε να λαμβάνουμε ιντερνετικές φωνητικές κλήσεις. Ε, πλέον μπορούμε! Το Skype και όποια άλλη παρόμοια εφαρμογή, μπορεί να τρέχει στο «προσκήνιο», ώστε να μπορούμε να λαμβάνουμε κλήσεις ότι και αν κάνουμε.
Background Location: το iPhone OS 4.0 προσφέρει τη δυνατότητα εγγενώς στις εφαρμογές να χρησιμοποιούν το ενσωματωμένο GPS! Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον μπορούμε να «τρέξουμε» το πρόγραμμα GPS της επιθυμίας μας, να πατήσουμε το διπλό κλικ για να εμφανιστεί η λωρίδα του multitask και πχ. επιλέγουμε να ακούσουμε μουσική, με το iPhone συνδεδεμένο με την κονσόλα του αυτοκινήτου (όπερ ακούγεται η μουσική από τα ηχεία). Όταν η GPS εφαρμογή το κρίνει απαραίτητο, η μουσική χαμηλώνει αυτόματα και φωνητικά ακούγονται οι εντολές για να μας οδηγήσουν στον προορισμό μας! Βέβαια αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα, αυτό που μετράει είναι ότι η Apple δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να ενσωματώσουν GPS σε όποιο πρόγραμμα επιθυμούν, άσχετα αν είναι πλοήγησης ή όχι.
Local Notifications και Task Completion: η υπηρεσία Push Notifications είναι εδώ και αρκετά χρόνια γνωστή, για όσους δεν την γνωρίζουν, παρέχει ενημερώσεις / ειδοποιήσεις στο χρήστη (κατά τις «εντολές» μιας εφαρμογής, όπως πχ το mail) μέσω Internet, χωρίς να γίνεται χρήση κάποιας εφαρμογής. Η Apple το πάει ένα βήμα παραπέρα: ειδοποιήσεις χωρίς χρήση Internet, βέβαια για όσα προγράμματα δεν το χρειάζονται, όπως για παράδειγμα ένας οδηγός για τηλεοπτικά προγράμματα, μπορεί πλέον (χωρίς να «τρέχει) να σας ειδοποιήσει ότι πλησιάζει η ώρα προβολής της αγαπημένης σας σειράς. Τέλος, το Task Completion λύνει τα χέρια όσων κάνουν βαριά χρήση του Διαδικτύου, πχ. ανεβάζοντας / κατεβάζοντας φωτογραφίες από / σε δημοφιλείς ιστοσελίδες. Αντί να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η χρονοβόρος διαδικασία, πλέον αυτή γίνεται στο προσκήνιο, επιτρέποντάς μας να ασχοληθούμε με ότι άλλο θέλουμε.
Τέλος, να αναφέρουμε και κάποια «νουμεράκια»: μέχρι την 8η Απριλίου (δηλαδή 5 μέρες κυκλοφορίας στη λιανική) το iPad πούλησε 450.000 κομμάτια, 600.000 κατεβασμένα ηλεκτρονικά βιβλία και ούτε λίγο ούτε πολύ (αυτό για τους αρνητικούς «σεναριολόγους» προς την Apple) περί τα 3.5 εκατομμύρια κατεβασμένες εφαρμογές. «Χάλια» (όπως πολλοί, ακόμα και εγχώριοι, το προ-χαρακτήρισαν) είναι το iPad ε; Που να ήταν και «καλό» δηλαδή…
zougla.gr