Θα ξεκινήσουμε απλά: η Apple έκανε (πάλι) το θαύμα της! Γνωρίζουμε ότι αρκετοί ίσως να διαφωνήσουν, αλλά, όπως και να το κάνουμε, όταν η Apple δείχνει τι σημαίνει «ευκολία χρήσης», αμεσότητα στο χειρισμό, ταυτόχρονα με ένα άκρως κατανοητό και συνάμα ελκυστικό στο μάτι γραφικό περιβάλλον, όλοι οι άλλοι (ήτοι λοιπές εταιρείες) απλώς… παίρνουν μαθήματα (όπως άλλωστε ισχύει επί 25ετίας και παραπάνω). Για πάρα πολύ καιρό κυκλοφορούσαν φήμες στο Διαδίκτυο -και όχι μόνο- για τη νέα έκδοση του Λειτουργικού Συστήματος (OS – Operating System) που «φοράει» το iPhone (κατ’ επέκταση και το iPad). Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε, κατά πολλούς σχετικώς καθυστερημένα (κατά εμάς, όμως, έχει το καλύτερο timing), με την επίσημη παρουσίαση του iPhone OS 4.0, όπως ονομάζεται, από τον ίδιο τον «mr. Apple» ή αλλιώς Steve Jobs.
Πρώτα απ’ όλα: το νέο OS θα διατεθεί αυτό καλοκαίρι. Θα μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα μοντέλα iPhone και από το ερχόμενο Φθινόπωρο (2010) στο iPad – αλλά iPhone 2G, 3G και iPod 2nd generation μένουν σχεδόν εκτός (και ευτυχώς λέμε εμείς, καθώς η προσκόλληση -δηλαδή συμβατότητα- άλλων εταιρειών σε παλαιότερο hardware και λογισμικό συνήθως έχει αρνητική συνέπεια στις δυνατότητες του νέου λογισμικού, ας μην πούμε καλύτερα ονόματα και θιχτεί καμιά μεγάλη -η μεγαλύτερη- εταιρεία λογισμικού!). Ο λόγος που «σχεδόν» (θα εξηγήσουμε παρακάτω το «σχεδόν») μένουν έξω τα iPhone 2G/3G είναι εξαιρετικά απλός: δεν επαρκεί η «δύναμη» του hardware (των τσιπ δηλαδή), ώστε να «τρέχει» με άνεση iPhone OS 4.0… και φυσικά η Apple δεν επιθυμεί να παρουσιάζει λογισμικό που να «σέρνεται» από πλευράς ταχύτητας, διότι, ως γνωστόν, η πτώση ταχύτητας στη χρήση ενός Λειτουργικού Συστήματος το μετατρέπει σε….«Δυσ-Λειτουργικό» (και πάλι ας μην αναφέρουμε παραδείγματα, είναι γνωστά πιστεύουμε πια), κάτι που μετατρέπει την εμπειρία χρήσης ενός υπολογιστή / κινητού τηλεφώνου / όποιας συσκευής, σε απαίσιο μαρτύριο. Έξω, λοιπόν, κάποιες συσκευές (αλλά «σχεδόν» όπως είπαμε), μέσα iPhone 3GS / iPod Touch / iPad (και το φημολογούμενο νέο iPhone, που ενδεχομένως να παρουσιαστεί σε λίγους μήνες). Αν κρίνουμε κιόλας από τη νέα δυνατότητα, όπου κατά τη καταγραφή video, ο χρήστης μπορεί να εστιάσει εκεί όπου θέλει αρκεί να ακουμπήσει στο σημείο με το δάχτυλό του (το λεγόμενο «tap focus») αλλά και να κάνει 5x ζουμ, τότε ναι, σωστά έκρινε η Apple ότι τα παλιά μοντέλα iPhone δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν.
Προχωρώντας στις δυνατότητες / σημεία που απευθύνονται στους χρήστες, έχουμε υποστήριξη εξωτερικών Bluetooth πληκτρολογίων και την τοποθέτηση δικής μας «ταπετσαρίας» στο φόντο του τηλεφώνου, αλλά η πρώτη και καλύτερη δυνατότητα είναι αυτή που ζητούσαν όλοι σχεδόν οι χρήστες: το multitasking, σε ελεύθερη μετάφραση «πολύ-εργασία», η δυνατότητα δηλαδή να χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα παραπάνω της μιας εφαρμογής, όπως να ακούμε μουσική και ταυτόχρονα να σερφάρουμε, ή να έχουμε ανοιχτό το e-mail και ταυτόχρονα να έχουμε στο «προσκήνιο» (background) ένα παιχνίδι. Η υλοποίηση του multitasking, όπως είπε και ο Steve Jobs, είχε λόγο που άργησε σχετικά να έρθει το iPhone OS. «Δεν είμαστε οι πρώτοι που προσφέρουμε multitasking, το έχουν κάνει και άλλοι πριν από εμάς. Ξέρετε κάτι όμως; Θα ήταν πολύ εύκολο να το προσφέραμε (σσ. εννοώντας όπως μερικές αντίπαλες εταιρείες) ήδη, ξελιγώνοντας όμως τάχιστα την μπαταρία και με σημαντική επίπτωση στην ταχύτητα του συστήματος», δήλωσε ο κ. Jobs, προσθέτοντας «για αυτό και μας πήρε παραπάνω χρόνο: βρήκαμε τον τρόπο να σας το προσφέρουμε χωρίς καμία επιβάρυνση στη διάρκεια της μπαταρίας και χωρίς ουδεμία πτώση ταχύτητας». Όντως, απ’ ό,τι φαίνεται, στο επίσημο video της παρουσίασης, η ταχύτητα του συστήματος παραμένει «αεράτη» και στην ίδια απόκριση που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Το ωραίο, όμως, της υπόθεσης είναι ο χειρισμός: δεν μπλέκουμε με «κομπιουτερίστικες» διαδικασίες - καμία σχέση με αυτά που φοβίζουν τον απλό κόσμο - απλώς πατάμε δύο φορές το κεντρικό «Home» κουμπί και voilà στο κάτω μέρος της οθόνης εμφανίζεται οριζοντίως μια «λωρίδα» με τις όποιες «ενεργές» εφαρμογές υπάρχουν – εμείς απλώς πατάμε αυτή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε.
zougla.gr