Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ηλιακή ακτινοβολία στο διάστημα δίνει μια σκούρα ερυθρή απόχρωση στις επιφάνειες των αστεροειδών, καθώς ο ηλιακός άνεμος "καίει" την επιφάνειά τους και αλλοιώνει τα μέταλλά τους.
Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μετεωρίτες που φτάνουν στον πλανήτη μας ή αυτοί που περνούν από κοντά και μελετώνται με τα γήινα τηλεσκόπια, έχουν χάσει αυτό το κόκκινο χρώμα.
Το νέο εύρημα είναι ότι καθώς οι αστεροειδείς πλησιάζουν τη Γη, η βαρύτητά της τούς προκαλεί πραγματικό σεισμικό ταρακούνημα, σε βαθμό που έρχονται τα πάνω-κάτω στην επιφάνεια των αστεροειδών, με συνέπεια να χάνουν τα επιφανειακά κοκκινωπά πετρώματά τους.
Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή πλανητικών επιστημών Ρίτσαρντ Μπίνζελ του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο για να μελετήσουν τους διερχόμενους αστεροειδείς και το χρώμα τους.
Οι περισσότεροι αστεροειδείς, αντίθετα από ό,τι γενικώς πιστεύεται, δεν είναι συμπαγείς μονόλιθοι από πέτρα ή μέταλλα, αλλά μάλλον σωροί από πέτρες και χαλίκια σαν "μπάζα", με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η αναδιάταξη των υλικών της επιφάνειάς τους από τις σεισμικές δονήσεις που τους προκαλεί η Γη, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια φρέσκα υλικά που βρίσκονταν προηγουμένως θαμμένα κάτω από τα επιφανειακά, τα οποία είχαν κοκκινίσει από το "έγκαυμα" της ηλιακής ακτινοβολίας.
skai.gr