Σήμερα Παρασκευή το σκάφος LCROSS της NASA βομβάρδισε την επιφάνεια της Σελήνης, το φυσικό δορυφόρο της Γης. Το σκάφος LCROSS αποτελείται από δύο ξεχωριστά τμήματα: αφενός τον προωθητικό πύραυλο Κένταυρο, ο οποίος κτύπησε στις 2.33 μέσα σε έναν κρατήρα στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης. Και αφετέρου μια συσκευή με διάφορα όργανα, η οποία αφού ανέλυσε τα συντρίμμια της πρώτης πρόσκρουσης (του Κενταύρου) στη συνέχεια επιχείρησε μια δεύτερη σύγκρουση με το φεγγάρι, στις 2.39 μμ ώρα Ελλάδος, ανάμεσα στο σύννεφο της σκόνης της πρώτης πρόσκρουσης.
Στην εικόνα φαίνεται ο πύραυλος που χωρίστηκε από τον κυρίως δορυφόρο
Αφού έγινε η πρόσκρουση των δύο τμημάτων του σκάφους LCROSS, διαδοχικά, με ταχύτητα ίση με 9.000 χιλιομέτρων την ώρα, αναδύθηκε ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης, το οποίο απαθανάτισαν πολλά τηλεσκόπια είτε ερασιτεχνών είτε αστρονόμων σε όλο τον κόσμο, καθώς και το Hubble. Η φιλόδοξη αποστολή της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας έχει στόχο να εντοπιστούν ίχνη νερού και τοποθεσίες κατάλληλες για προσεδάφιση.
Ο δορυφόρος LCROSS (Δορυφόρος Παρατήρησης και Ανάλυσης Σεληνιακών Κρατήρων) εκτοξεύτηκε τον Ιούνιο μαζί μ ένα άλλο αναγνωριστικό σκάφος, τον Αναγνωριστικό Σεληνιακό Δορυφόρο, ο οποίος θα παραμείνει όμως σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Η αποστολή είχε στόχο να επιβεβαιώσει τη θεωρία που θέλει τη Σελήνη να διαθέτει υπόγεια αποθέματα νερού, ενώ κόστισε 100 δισ. δολαρίων. Ο απώτερος στόχος είναι η μελλοντική πραγματοποίηση επανδρωμένης αποστολής στη Σελήνη.
Ο πύραυλος Κένταυρος της αποστολής, μάζας 2,3 τόνων, χωρίς πια καύσιμα του κτύπησε μέσα σε έναν σκοτεινό κρατήρα στον νότιο πόλο της Σελήνης, που αποδείχθηκε ότι είναι η πιο ψυχρή περιοχή του ηλιακού συστήματος.
Τέσσερα λεπτά μετά συνετρίβη ο ίδιος ο δορυφόρος LCROSS με τα όργανα του στο στο ίδιο σημείο. Στο διάστημα αυτό πρόλαβε να μεταδώσει εικόνες της πρώτης πρόσκρουσης και να αναζητήσει ίχνη νερού περνώντας μέσα από τα συντρίμμια.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες μία ώρα μετά τη συντριβή οι επιστήμονες θα γνωρίζουν εάν υπάρχουν ίχνη νερού στη Σελήνη.
Οι δύο προσκρούσεις στη σεληνιακή επιφάνεια υπολογίζεται ότι εκτίναξαν 500 τόνους υλικού, που θα αποκαλύψουν νέα στοιχεία για την ορυκτολογική σύσταση και την παρουσία νερού στην εξωγήινη έρημο.
Ο δορυφόρος της Γης υφίσταται τέτοιες εκρήξεις τουλάχιστον τέσσερις φορές το μήνα από μετεωρίτες. Η διαφορά της σημερινής πρόσκρουσης είναι, όμως, ότι χάρη στη σωστή γωνία και τοποθεσία της, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα. Ο κρατήρας Cabeus, όπου θα προσκρούσουν τα δύο διαστημόπλοια, θεωρείται ως το πιθανότερο σημείο ύπαρξης νερού σε πάγο.
Πηγή: Reuters, NASA
Σχετικά άρθρα
1. Δύο διαστημικά σκάφη LRO και LCROSS εκτοξεύονται για τη Σελήνη
2. LCROSS και LRO: Δύο αποστολές για την αναζήτηση νερού στη Σελήνη