Πριν από αρκετά χρόνια, συγκεκριμένα έως και την δεκαετία των 80s, οι χρήστες υπολογιστών εκτός από την χρήση mouse και παραθυρικών λειτουργικών συστημάτων (Mac OS, Atari TOS, Amiga Workbench), ήταν συνηθισμένοι να πληκτρολογούν και εντολές για να χειριστούν τα συστήματά τους (Rexx, Arexx, CLI, Shell, Basic, CP/M και φυσικά το απαράδεκτο ακόμα και για την εποχή MS-DOS). Όταν λοιπόν ένας κύριος ονόματι Tim Berners-Lee έδωσε στο λαό τον Παγκόσμιο Ιστό (World Wide Web) το 1990, η επιλογή του στον τρόπο γραφής των διευθύνσεων του Internet δεν φάνηκε σε κανέναν χρήστη περίεργη, δύσκολη ή μη κατανοητή. Αναφερόμαστε βεβαίως στις δύο περίφημες καθέτους μετά το «http:» σε κάθε διεύθυνση, πχ.
http://www.zougla.gr/texnologia.php. Το επίπεδο γνώσης περί υπολογιστών τότε, ήταν πολύ ανώτερο από το σημερινό του μέσου χρήστη, συνεπώς αυτές οι κάθετοι δεν ενόχλησαν ποτέ κανέναν – μάλιστα δεν είχε γίνει καν συζήτηση επί του θέματος.
|
Η αυτού μεγαλειότης Tim Berners-Lee |
Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε την έκπληξη των παρευρισκομένων όταν σε meeting τεχνολογίας στην Ουάσινγκτον, ο «πατέρας» του www ζήτησε συγγνώμη προς όλο τον κόσμο που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για τις δύο καθέτους, λέγοντας πως είναι περιττές που υπάρχουν, απλά είκοσι χρόνια πίσω στο χρόνο δεν φάνηκαν να είναι ενοχλητικές ως ιδέα (και για τους τότε χρήστες όντως δεν ήταν), όμως για την σημερινή εποχή που οι διευθύνσεις γίνονται «αντιληπτές» απλώς και μόνο με το πρόθεμα «www.» στην αρχή τους και σε συνδυασμό με τις μειωμένες γνώσεις του μέσου χρήστη, πράγματι φαντάζουν περιττές έως και ενοχλητικές. Ο κ. Tim Berners-Lee αναλογίζεται αν δεν είχε αποφασίσει να συμπεριλάβει αυτές τις καθέτους, πόσα δέντρα, χαρτί και κούραση στην πληκτρολόγηση θα είχαμε γλυτώσει παγκοσμίως. Εμείς από την άλλη πιστεύουμε ότι οι δύο κάθετοι είναι πολύ μικρής σημασίας πλέον και δεν μπορούμε να τις καταχωρήσουμε ως λάθος επιλογή από μεριάς του κ. Berners-Lee, διότι σε αυτόν τον κύριο χρωστάμε όλοι -μα όλοι- τον Παγκόσμιο Ιστό (www). Και πάλι ευχαριστούμε κ. Tim Berners-Lee.
zougla.gr