Τον πιο μακρινό Γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ στο σύμπαν, εντόπισαν πρόσφατα αστρονόμοι, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ σε συνεργασία με το επίγειο τηλεσκόπιο του Μάουνα Κέα στη Χαβάη.
Πρόκειται για τον z8_GND_5296, ο οποίος απέχει 13,1 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και πλέον αποτελεί επίσημα το πιο μακρινό διαστημικό αντικείμενο που έχει ανιχνευθεί ποτέ .
Ενα αμυδρό υπέρυθρο φως που προέρχεται από αυτό το αρχαίο γαλαξία εντοπίστηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και ένα από τα μεγαλύτερα επίγεια τηλεσκόπια στον κόσμο, το τηλεσκόπιο μήκους δέκα μέτρων στο Παρατηρητήριο Κέκ στο Μάουνα Κέα της Χαβάης.
«Το φως από αυτόν το γαλαξία άρχισε το ταξίδι του, όταν το σύμπαν ήταν περίπου 700 εκατομμυρίων ετών και μόλις βγήκε....
από την κοσμική ομίχλη που έχει απομείνει από τη γέννησή του» εξηγεί ο Κάσι Πάποβιτς, ένας από τους επικεφαλής συντάκτες της μελέτης και αστρονόμος του Πανεπιστημίου Texas A & M.
Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ μακρινότερου γαλαξία είναι ένας εξαιρετικά αμυδρός γαλαξίας που βρίσκεται περίπου 100 εκατομμύρια έτη φωτός πιο κοντά στη Γη, απ΄ ότι ο z8_GND_5296.
Η ανακάλυψη, αναμένεται να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τη λεγόμενη εποχή του επαναϊονισμόυ , όταν δηλαδή τα νεογέννητα καυτά μεγάλα αστέρια και οι γαλαξίες τους μεταμόρφωναν το σύννεφο αδιαφανούς υδρογόνου στο διαφανές διαγαλαξιακό χώρο που βλέπουμε σήμερα .
«Οι γαλαξίες τους εκείνη την εποχή του σύμπαντος γέμιζαν με νεογέννητα , μεγάλα αστέρια , πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να έχουν χίλιες φορές τη μάζα του δικού μας Ηλιου» εξηγεί ο Πάποβιτς
Ωστόσο προσθέτει ότι «δεν έχουμε ακόμα κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα αστέρια αυτά υπάρχουν ακόμα σε αυτό το μακρινό γαλαξία.»
http://www.dete.gr/news.php?article_id=177223