Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στην Ευρώπη!



Εκτός από τα συνηθισμένα και συνήθως πανάκριβα σουβλατζίδικα με τις «ευφάνταστες» ταμπέλες «Zorbas souvlaki» ή τις ταβέρνες με τους κίονες και τα ξεπερασμένα γαλανόλευκα σουβενίρ, υπάρχουν και εκείνοι οι εκπατρισμένοι Έλληνες που τα τελευταία χρόνια εκπροσωπούν επάξια την ελληνική γαστρονομία στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Ιδού!
1. «Evi Evane», Παρίσι
perierga.gr - Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Η διάσημη τηλεοπτική σεφ  Ντίνα Νικολάου μοιράζει το χρόνο  της εδώ και μερικά χρόνια μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Ο λόγος; Ένα μικροσκοπικό εστιατόριο, το «Evi Evane» (διονυσιακό επιφώνημα αγαλλίασης) στη γαλλική πρωτεύουσα το οποίο λειτουργεί μαζί με την αδελφή της Μαρία. Τον περασμένο Μάιο, ωστόσο, οι δύο αδελφές αποφάσισαν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους εγκαινιάζοντας ένα ....
σύγχρονο «παντοπωλείο» με το ίδιο όνομα. Προϊόντα μικρών παραγωγών από κάθε γωνιά της Ελλάδας παρελαύνουν στα ράφια καλύπτοντας κάθε είδος της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης. Χυλοπίτες, παξιμάδια, αλλαντικά, κεφτέδες και ο κατάλογος συνεχίζεται…
2. «The Little Greek Pie Company», Λονδίνο
perierga.gr - Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Πόσες φορές δεν έχεις  νιώσει αυτό το πικρόχολο προνόμιο ότι μόνο εσύ μπορείς να καταβροχθίζεις όποτε θέλεις την τυρόπιτα, σπανακόπιτα, κολοκυθόπιτα- και πάει λέγοντας- της γιαγιάς ενώ οι τουρίστες αρκούνται μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών στα ελληνικά νησιά; Δυστυχώς αυτό το σενάριο ήρθε να στο χαλάσει ο Άγγελος Κλεφτάκης, ο οποίος  είχε τη φαεινή ιδέα να δανειστεί τις συνταγές για πίτες της Ηπειρώτισσας μαμάς του και να τις φτιάχνει σε ένα συμπαθέστατο μοντέρνο μαγαζί με το όνομα «The Little Greek Pie Company» κοντά στο Regent’s Park του Λονδίνου.
3. «Lukumas», Βαρκελώνη
perierga.gr - Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Πόσο τυχεροί αυτοί οι Καταλωνοί! Εκτός από καλή μπάλα πλέον έχουν τη δυνατότητα να γεύονται το δικό μας πεντανόστιμο λουκουμά σε διάφορες εκδοχές του. Ο ιθύνων νους αυτής της πατέντας είναι ο Πέτρος Πασχαλίδης, art director αλλά -πολύ βασικό- και παιδί δύο Θεσσαλονικιών που εδώ και 20 χρόνια λειτουργούν εργαστήριο παραγωγής λουκουμά στη συμπρωτεύουσα. Έτσι ο Πέτρος σκέφτηκε να μετοικίσει τη βασική συνταγή των γονιών του στη Βαρκελώνη και εκείνος να πειραματίζεται με νέες γεύσεις και συνδυασμούς.
4. «Diamonds of Greek Taste», Βιέννη
perierga.gr - Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Ένα συμπαθέστατο και γουστόζικο ελληνικό ντελικατέσεν άνοιξε πριν από τέσσερις μήνες στο δέκατο διαμέρισμα της Βιέννης που θεωρείται το πιο αριστοκρατικό και οι Αυστριακοί έχουν αρχίσει ήδη να γλύφουν και τα δάχτυλα τους για τις νοστιμιές που έρχονται στο πιάτο τους χωρίς να είναι τουρίστες στη χώρα μας. Μπούκοβο, χαλβάς, λιαστά σταφύλια, ούζο, ελαιόλαδο, περνούν όλα από την έγκριση της ιδιοκτήτριας του «Diamonds of Greek taste» Αγγελική Βλάχου ακολούθησε το εμπόριο χονδρικής ώστε να διευκολύνει τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις σε αυτούς τους ζοφερούς καιρούς.
5. «Mavrommatis», Παρίσι-Νίκαια
perierga.gr - Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Η γαστρονομική αυτοκρατορία των αδελφών Μαυροματέων από την Κύπρο κρατά εδώ και 30 χρόνια. Οι σπουδές στο Παρίσι εξελίχθηκαν σε μια άκρως επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα με μια αλυσίδα από εστιατόρια, μπιστρό και παντοπωλείων στα προάστια του Παρισιού και στη Νίκαια. Όλη η εκλεκτή γκάμα της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας συνοψίζεται σε περίπου 200 τυποποιημένα προϊόντα, ενώ άριστης ποιότητας θεωρείται και η εκλεκτή ποικιλία οινοπενυματωδών. Πάντως οι σπεσιαλιτέ του «Mavrommatis» που κάνουν θραύση σε καθημερινή βάση είναι οι εξής απλές και μη εξαιρετέες: ντολμαδάκια, ταραμοσαλάτα και μουσακάς.
6. «Jronia k Jronia», Μαδρίτη
perierga.gr - Ελληνικά delicatessen κάνουν θραύση στο εξωτερικό!
Μια ελληνική ταμπέλα γραμμένη στα ισπανικά συναντά όποιος διασχίζει την οδό Calle de Hortaleza της Μαδρίτης. Εκεί ο Γιώργος Λουμιώτης έχει στήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο ένα μοντέρνο παντοπωλείο αποκλειστικά με ελληνικά προϊόντα άριστης ποιότητας. Με μια ποικιλία που κυμαίνεται ούτε λίγο ούτε πολύ στους 600 αγνούς «θησαυρούς» της ελληνικής γης, το προσεγμένο «Jronia k Jronia» αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανακαλύψουν ο Μαδριλένιοι το γιαούρτι, τη φέτα, τις ελιές της Καλαμάτας, τη μαστίχα και άλλα δικά μας καλούδια.

πηγή: cosmo.gr