Η «υπερ-Γη» που διαθέτει περισσότερο νερό από τον πλανήτη μας


Στο συμπέρασμα ότι ο εξωπλανήτης GJ 1214b, που είχε ανακαλυφθεί στα τέλη του 2010, διαθέτει πλούσια κοιτάσματα νερού και περιβάλλεται από ένα παχύ στρώμα ατμόσφαιρας, κατέληξαν οι επιστήμονες. Τα συμπεράσματα αυτά, βασίζονται στην παρατήρηση του....
ουράνιου σώματος από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. «Ο GJ 1214b δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες που γνωρίζουμε», δήλωσε ο Zachory Berta, που καθοδηγεί την ομάδα που ασχολείται με την έρευνα για το συγκεκριμένο πλανήτη.

Ο εξωπλανήτης έχει μέγεθος μεγαλύτερο από αυτό της Γης και μικρότερο από αυτό του Ουρανού, βρίσκεται σε απόσταση 40 έτη φωτός από τον πλανήτη μας, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα του αποτελείται από νερό. Σε σύγκριση μάλιστα με τη Γη, περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες νερού και είναι λιγότερο βραχώδης.

Ωστόσο, η δομή του είναι τελείως διαφορετική από αυτή του πλανήτη μας. «Οι υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις δημιουργούν εξωτικά υλικά, όπως “θερμός πάγος” και “ιδιαίτερα ρευστό νερό”», δήλωσε ο Berta.

Οι επιστήμονες του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό «υπερ-Γη». Σε τροχιά γύρω από το σώμα βρίσκεται ένα ερυθρός νάνος κάτι που οδηγεί τη θερμοκρασία στην επιφάνειά του να αγγίζει τους 230 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες μπόρεσαν να εξακριβώσουν τη σύνθεση της ατμόσφαιρας του εξωπλανήτη, βασιζόμενη στον τρόπο που φίλτραρε το φως, ενώ τα αποτελέσματα της ερευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Astrophysical Journal.