Προς κατασκευή νέα διαστημικά οχήματα


Από τη NASA


Τα νέα διαστημικά οχήματα που θα αντικαταστήσουν τα υπό κατάργηση γερασμένα διαστημικά λεωφορεία αναζητεί η Nasa και ήδη έχει ζητήσει από ιδιωτικές εταιρείες να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν νέα μέσα μεταφοράς των αστροναυτών στο διάστημα.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία προσέφερε μάλιστα το ποσό των 270 εκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερις εταιρείες -Blue Origin, Boeing Sierra Nevada Corp and SpaceX- για τον σχεδιασμό των νέων διαστημικών οχημάτων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC, οι τέσσερις εταιρείες θα διαθέσουν στην Nasa από τα μέσα της δεκαετίας «υπηρεσίες ταξί» για τη μεταφορά των αστροναυτών. Μέχρι τότε, οι Αμερικανοί αστροναύτες θα μεταφέρονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με ρωσικούς πυραύλους.

Ήδη η εταιρεία «SpaceX» έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό και την κατασκευή πυραύλου με την κωδική ονομασία «Falcon 9» και της διαστημικής κάψουλας «Dragon». Η Nasa της έχει προσφέρει μάλιστα 75 εκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει τις δυνατότητες μεταφοράς αστροναυτών με την «Dragon».

Aπό την πλευρά της η εταιρεία Boeing σχεδιάζει μιά άλλη διαστημική κάψουλα με την κωδική ονομασία «CTS-100» που μπορεί να μεταφέρει έως επτά αστροναύτες. Το πρόγραμμα αυτό ενισχύεται από τη Nasa με.... 92,3 εκατομμύρια δολάρια.

Η εταιρεία Sierra Nevada Corporation (SNC) αναπτύσσει επίσης ένα νέο διαστημικό λεωφορείο που έχει την κωδική ονομασία «Dream Chaser».

«Προσφέροντας χρόνο και χρήμα, είμαι πεπεισμένος ότι οι αμερικανικές εταιρίες θα αναπτύξουν συστήματα μεταφοράς αστροναυτών ασφαλή,αξιόπιστα και υψηλής απόδοσης σε σχέση με το κόστος τους», τονίζει ο Φίλιπ Μακ Άλιστερ διευθυντής του προγράμματος εμπορικών διαστημικών πτήσεων της Nasa.

H αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει μάλιστα να αυξήσει στα 850 εκατομμύρια δολάρια την χρηματοδότηση των εταιρειών τον επόμενο χρόνο.

«Είναι καλύτερα να επενδύουμε σε αμερικανικές εταιρείες για εμπορικές διαστημικές πτήσεις αντί να δίνουμε δισεκατομμύρια δολάρια στη Ρωσία για την μεταφορά των αστροναυτών μας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», τονίζει ο Τζον Γκέντμαρκ διεθυντής της Ομοσπονδίας Εμπορικών Πτήσεων.

«Το εμπορικό πρόγραμμα της Nasa για την μεταφορά των αστροναυτών δημιουργεί θέσεις εργασίας στην Αμερική αντί να τις στέλνει στο εξωτερικό», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη πτήση διαστημικού λεωφορείου, η Nasa ανακοίνωσε ότι ο γερασμένος στόλος της θα αποσυρθεί σε τέσσερα μουσεία στη Φλόριντα, την Ουάσινγκτον, το Λος ʼντζελες και τη Νέα Υόρκη.

Το Atlantis, το οποίο θα εκτοξευτεί τον Ιούνιο για την τελευταία αποστολή διαστημικού λεωφορείου, θα παραμείνει στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και θα εκτεθεί στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι.

Το Endeavour, το οποίο αναχωρεί για την τελευταία του αποστολή στα τέλη Απριλίου, θα μεταφερθεί στο Κέντρο Επιστημών της Καλιφόρνια που βρίσκεται στο Λος Άντζελες.

Το Discovery θα μεταφερθεί στο παράρτημα του μουσείου του Ινστιτούτου Smithsonian που βρίσκεται λίγο έξω από την αμερικανική πρωτεύουσα.
http://www.skai.gr/news/technology/article/167536/pros-kataskeui-nea-diastimika-ohimata/