Ο ήλιος ανέτειλλε δύο ημέρες νωρίτερα στην Γροιλανδία




Ο ήλιος πάνω από τη Γροιλανδία έκανε την εμφάνιση του δύο ημέρες νωρίτερα, δημιουργώντας τεράστιες απορίες στους επιστήμονες και πυροδοτώντας φόβους ότι οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν πιο γρήγορα από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.
Οι ειδικοί λένε ότι ο ήλιος... ανέτειλε νωρίτερα πάνω από τις αρκτικές περιοχές και ειδικά στην δυτική πόλη της Αρκτικής, την Ilulissat, λήγοντας το σκότος του χειμώνα για φέτος.
Αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία το φως εμφανίστηκε περίπου στις 13:00 τοπική ώρα τις Τρίτη - 48 ώρες νωρίτερα από τη συνήθη ημερομηνία της 13ης Ιανουαρίου.
Η μυστηριώδης ανατολή έχει προκαλέσει σύγχυση τους επιστήμονες, αν και θεωρούν ως πιο πιθανή εξήγηση το λιώσιμο των πάγων επιτρέποντας στο φως του ήλιου για να το διαπεράσει νωρίτερα.
Ο Thomas Posch, του Ινστιτούτου Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, δήλωσε ότι μια τοπική αλλαγή του ορίζοντα ήταν «σαφώς η πιο προφανής εξήγηση».
Επίσης ανάφερε ότι το ύψος του πάγο, είναι η αιτία δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι ο ήλιος εμφανίστηκε νωρίτερα.
Αυτή η θεωρία, με βάση τη σταδιακή μείωση του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας, υποστηρίζεται και από την πρόσφατη μελέτη του κλίματος.
Μια έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετεωρολογίας δείχνει ότι οι θερμοκρασίες της Γροιλανδίας έχουν αυξηθεί περίπου 3C άνω του μέσου όρου κατά το τελευταίο έτος.
Επίσης, επισήμανε ότι ο Δεκέμβριος ήταν πολύ θερμότερος από ό, τι συνήθως, με βροχοπτώσεις αντί χιονιού που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Kuujjuaq.
Ακόμη και έχει προβλεφθεί η έγκαιρη εμφάνιση του ήλιου θα μπορούσε να υπάρχει μια αστρονομική εξήγηση.
Ο Wolfgang Lenhardt, διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής στο Κεντρικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας στη Βιέννη, δεν υποστηρίζει αυτή τη θεωρία αφού όπως τονίζει «Ο αστερισμός των αστεριών δεν έχει αλλάξει. Αν αυτό είχε συμβεί, θα είχε υπάρξει κατακραυγή σε όλο τον κόσμο.
«Τα δεδομένα του άξονα της Γης και της περιστροφής της παρακολουθούνται συνεχώς και προσεκτικά και θα το γνωρίζαμε αν αυτό είχε συμβεί."