Τρισδιάστατος εκτυπωτής "τυπώνει" ολόκληρα κτίρια

Ο ιταλός εφευρέτης, Ενρίκο Ντίνι, πρόεδρος της εταιρίας Monolite UK Ltd, εφηύρε έναν πελώριο εκτυπωτή τριών διαστάσεων (3-D), με την ονομασία D-Shape, ο οποίος μπορεί να "εκτυπώνει" ολόκληρα κτίρια χρησιμοποιώντας ως "μελάνη" ένα μίγμα άμμου και μιας ανόργανης συγκολλητικής ουσίας.

Το τεράστιο εκτυπωτικό μηχάνημα διαθέτει εκατοντάδες ακροφύσια (στόμια), από όπου αρχικά ψεκάζεται ένα λεπτό στρώμα άμμου και, σε επόμενο στάδιο, ένα στρώμα συνδετικού υλικού που βασίζεται στο μαγνήσιο. Η συγκολλητική ουσία μετατρέπει την άμμο σε στερεή πέτρα, η οποία σιγά-σιγά, στρώμα πάνω σε άλλο στρώμα, δημιουργεί τελικά ένα κτίριο.

Ο επαναστατικός εκτυπωτής μπορεί να χτίσει ένα σπίτι τέσσερις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο και μειώνει το κόστος στο μισό.

Επιπλέον, αφήνει λιγότερα κατάλοιπα, άρα έχει μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Το καινοτομικό μηχάνημα μπορεί πολύ εύκολα να δημιουργήσει κτίσματα με καμπύλες, κάτι που είναι δύσκολο και ακριβό με τις συμβατικές μεθόδους. Ο εκτυπωτής μετακινείται κατά μήκος οριζοντίων και καθέτων δοκών, ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εκτύπωσης-δόμησης, ενώ η κεφαλή του ανασηκώνεται κατά μόνο πέντε έως δέκα χιλιοστά για να εκτυπώσει το επόμενο κάθε φορά στρώμα.

Ο εκτυπωτής καθοδηγείται από ένα λογισμικό σχεδιασμού CAD και τυπώνει με ανάλυση 25 dpi (κουκίδες ανά ίντσα). To εκτυπωμένο υλικό μοιάζει με μάρμαρο, είναι πιο ισχυρό από σκυρόδεμα και δεν χρειάζεται ενίσχυση με σίδηρο.

Η τεχνική αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και για…εξωγήινες κατασκευές, π.χ. για την ταχεία κατασκευή μιας μελλοντικής βάσης στη Σελήνη ή τον Άρη.

Ήδη ο Ντίνι βρίσκεται σε συζητήσεις με την ιταλική σχολή La Scuola Normale Superiora, το γραφείο του γνωστού βρετανού αρχιτέκτονα Νόρμαν Φόστερ και την ιταλική εταιρία Alta Space, στο πλαίσιο του προγράμματος "Aurora" της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ώστε να κατασκευαστεί ένα τροποποιημένο μηχάνημα D-Shape που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια διαστημική αποστολή.
skai.gr