Η πρώτη επέμβαση καρδιάς από τηλεχειριζόμενο ρομπότ

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση καρδιάς από τηλεχειριζόμενο ρομπότ

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η πρώτη επέμβαση καρδιάς από τηλεχειριζόμενο ρομπότ. Γιατροί σε ένα βρετανικό νοσοκομείο πραγματοποίησαν την πρώτη χειρουργική επέμβαση σε καρδιά ασθενούς, χρησιμοποιώντας εξ αποστάσεως ένα τέτοιο ρομπότ.

Το επίτευγμα ανοίγει περαιτέρω το δρόμο για τη ρομποτική τηλεχειρουργική, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς στο μέλλον θα μπορούν να χειρουργούνται από γιατρούς που θα βρίσκονται σε άλλους χώρους, σε άλλες πόλεις, ακόμα και σε άλλες χώρες. Απλώς ο γιατρός θα κατευθύνει από μακριά το ρομπότ που θα χειρουργεί τον ασθενή.

Η επέμβαση έγινε από ομάδα γιατρών υπό τον δρα Αντρέ Νγκ, καρδιολόγο και ηλεκτροφυσιολόγο του νοσοκομείου Γκλένφιλντ του Λέστερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Σύμφωνα με τον γιατρό, η επέμβαση πήγε θαυμάσια και η καρδιακή αρρυθμία του ασθενούς αποκαταστάθηκε στο φυσιολογικό της ρυθμό μέσα σε μια ώρα. Η επέμβαση στον 70χρονο Βρετανό αποτέλεσε την αρχική δοκιμή για την ασφάλεια της νέας μεθόδου στους ανθρώπους.

Η ρομποτική χειρουργική κερδίζει έδαφος στις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, καρδιοπάθεια κ.α. Η επέμβαση του δρος Νγκ είναι η πρώτη στον κόσμο που έγινε σε άνθρωπο ασθενή με την χρήση ρομποτικού συστήματος με την ονομασία «Σύστημα Εξ Αποστάσεως Χειρισμού Καθετήρα». Η συσκευή αποτελεί δημιούργημα της αμερικανικής εταιρίας Catheter Robotics, η οποία προσδοκά ότι σε λίγα χρόνια οι ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις θα εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

Αν και δεν παραβρέθηκε ούτε στιγμή στο χειρουργείο, ο Νγκ δήλωσε ότι αισθάνθηκε να έχει τον «πλήρη έλεγχο» της επέμβασης και μπορούσε να δει και να συνομιλήσει με το υπόλοιπο ιατρικό προσωπικό, το οποίο - εκτός από το ρομποτικό σύστημα- βρισκόταν στο πλευρό του ασθενούς.

Ο χειρουργός καθόταν άνετα σε ένα μακρινό περιβάλλον, χωρίς να είναι όρθιος και χωρίς να χρειάζεται να φοράει την βαριά και ενοχλητική προστατευτική «ασπίδα» κατά της ακτινοβολίας Χ, που είναι αναγκαία την ώρα της επέμβασης προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση στο εσωτερικό του οργανισμού του ασθενούς.

Σύμφωνα με τον δρα Νγκ, οι πρώτες θετικές ενδείξεις δείχνουν ότι η ρομποτική χειρουργική μελλοντικά, «αν υπάρχει αξιόπιστη σύνδεση μεταξύ ελεγκτή-χειρουργού και ρομπότ, θα μπορεί να γίνεται από οπουδήποτε στον κόσμο».
skai.gr