«Κάποιες φορές είναι καλύτερο να είσαι τυχερός παρά τακτικός», λέει ένα αμερικανικό γνωμικό. Η απόδειξή του βρίσκεται σε εκατοντάδες εφευρέσεις και ανακαλύψεις που έγιναν από τύχη ή… κατά λάθος και έχουν μπει στην καθημερινότητά μας.
Μερικές από τις 10 πιο γνωστές είναι το Βιάγκρα στη φαρμακολογία, ο φούρνος μικροκυμάτων στη μηχανική και η ζαχαρίνη στη διατροφολογία.
- Πατατάκια
με έναν πελάτη που επέστρεφε επανειλημμένα τις τηγανητές πατάτες που του είχαν σερβίρει καθώς όπως ισχυριζόταν «ήταν άψητες και όχι αρκετά τραγανές», ο τεμάχισε τις πατάτες όσο λεπτότερες φέτες μπορούσε, τις τηγάνισε σε καυτό λίπος και τις περιέλουσε με αλάτι. Ο πελάτης τις λάτρεψε κι οι έγιναν γρήγορα διάσημες.
Η εμπορική διάθεση των τσιπς άρχισε αμέσως, αλλά επειδή αποθηκεύονταν σε βαρέλια ή κονσέρβες, δεν διατηρούσαν την ποιότητα τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως την δεκαετία του ’20, η Λόρα Σούντερ εφηύρε την αεροστεγή σακούλα σιδερώνοντας μαζί δυο κομμάτια λαδόχαρτου. Έτσι, δόθηκε η και λύση της μακροχρόνιας....
συντήρησης.
- Πλαστελίνη
Η «ατυχής» συνεργασία δύο ειδικών στην παρασκευή ενός καθαριστικού που θα καθαρίζει τις ταπετσαρίες χωρίς να τις αλλοιώνει ή ξεκολλάει, είχε ως αποτέλεσμα να ανακαλυφθεί η πλαστελίνη. Η διάθεσή της στην αγορά από την εταιρεία παιχνιδιών Rainbow Crafts με στόχο τα παιδιά, ξεκίνησε σε περίπου ένα χρόνο από την «ατυχή» ανακάλυψη. Μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί περισσότεροι από 500.000 τόνοι πλαστελίνης.
- Αυτοκόλλητα χαρτάκια σημειώσεων (post-it)
- Βιάγκρα
Πριν από περίπου 20 χρόνια στη Βρετανία, καρδιοπαθείς συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα κλινικών δοκιμών ενός φαρμάκου για τη στηθάγχη. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, οι άντρες που έπαιρναν τη δοκιμαστική αγωγή κατανάλωναν πιο γρήγορα από την ενδεδειγμένη δοσολογία τα φάρμακα και ζητούσαν και άλλα από τους γιατρούς. Κανείς όμως δεν είχε αναφέρει οτιδήποτε. Έτσι, αποφάσισαν να τους δώσουν διπλάσια ποσότητα χαπιών, αλλά να τους ζητήσουν να επιστρέψουν ότι περισσέψει. Κανείς δεν επέστρεψε πίσω τα δοκιμαστικά φάρμακα. Όταν οι επιστήμονες τους πίεσαν, όλοι απάντησαν ότι το δεν έδωσαν σημασία στο αποτέλεσμα που είχε για την καρδιά, καθώς τους προκαλούσε στύση και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενοι.
- Ζαχαρίνη
Όταν ο Κωνσταντίνος Φάλμπεργκ, που εργαζόταν στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, δεν τήρησε τους κανόνες υγιεινής, ανακαλύφθηκε το τεχνητό γλυκαντικό που δεν παχαίνει, η ζαχαρίνη. Το 1879 ο Φάλμπεργκ, ενώ ασχολούνταν με διάφορες χημικές αντιδράσεις, έκανε ένα διάλειμμα για φαγητό. Αμέλησε όμως να πλύνει τα χέρια του. Ως αποτέλεσμα το ψωμί του ήταν ιδιαίτερα γλυκό, καθώς απορρόφησε τις χημικές ουσίες από το χέρι του. Πέντε χρόνια αργότερα ο Φάλμπεργκ κατοχύρωσε την πατέντα και ξεκίνησε την μαζική παραγωγή της ζαχαρίνης. Δεν έγινε όμως διάσημη, μέχρι το 1970 που χρησιμοποιήθηκε στα διαιτητικά αναψυκτικά.
- Γρανίτα ξυλάκι
- Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας
- Φούρνος μικροκυμάτων
Μία σοκολάτα που έλειωσε σε τρία λεπτά με θερμοκρασία περιβάλλοντος 3 βαθμών Κελσίου, ήταν για τον μηχανικό ραντάρ Πέρσι Σπένσερ η αφορμή για να ανακαλύψει τον φούρνο μικροκυμάτων. Όταν ο Σπένσερ πλησίασε κοντά σε ένα ραντάρ και παρατήρησε ότι για ένα περίεργο λόγο, η σοκολάτα του άρχισε να λιώνει. Στην αρχή δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία, αλλά όταν το συζήτησε με τους συναδέλφους του, αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα: Να πλησιάσουν ένα κομμάτι βούτυρο. Όσο πιο κοντά στο μάγκνεντρο, το οποίο δημιουργεί τα ραδιοσήματα στα ραντάρ, το βούτυρο έλιωνε. Το πείραμα ήταν η αφορμή για την ανακάλυψη του φούρνου μικροκυμάτων.
- Αντικολλητική επιφάνεια (τεφλόν)
- Νιφάδες δημητριακών
Όταν ο Γουίλ ξέχασε μια ποσότητα βρασμένου σιτάλευρου στην κατσαρόλα για μέρες, αυτό ξεράθηκε. Αντί όμως να το πετάξουν, τα αδέλφια το πέρασαν μέσα από μύλο με την ελπίδα να φτιάξουν φύλλα ζύμης. Η ζύμη όμως ήταν ξερή και έσπαγε και έτσι αναγκάστηκαν να φτιάξουν νιφάδες, τις οποίες έψησαν, σέρβιραν στους ασθενείς και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Το 1906, ο Γουίλ ίδρυσε την εταιρία Kellogg’s βασικό προϊόν της οποίας ήταν οι νιφάδες καλαμποκιού. Όταν ο Γουίλ πρόσθεσε στο προιόν και ζάχαρη, ο Γουίλ αποχώρησε από την εταιρεία, καθώς όπως ισχυρίστηκε «προσθέτοντας ζάχαρη μειώθηκαν τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχαν στην υγεία τα δημητριακά».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ