Σε βάθος περίπου τριών χιλιάδων χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάθε προσπάθεια για άμεση παρατήρηση των συνθηκών που επικρατούν εκεί, φαντάζει ουτοπική. Αφού λοιπόν δεν μπορεί να πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, οι ερευνητές αποφάσισαν να κάνουν το αντίστροφο!
Πώς θα γίνει το πείραμα
Έτσι, πριν από λίγες ημέρες στο...
Ευρωπαϊκό Συγκρότημα Ακτινοβολίας Σύγχροτρον (ESRF), ξεκίνησε ένα πρωτοποριακό πείραμα με το οποίο οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν να αναδημιουργήσουν τις συνθηκες που επικρατούν στον πυρήνα της Γης και να τις παρατηρήσουν σαν να είναι εκεί!
Αν και κατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί διάφορες μεθοδοι, με στόχο την αναδημιουργία συνθηκών υψηλής πίεσης όπως αυτές που επικρατούν στον πυρήνα του πλανήτη μας, ως πληρέστερη παρουσιάζεται η χρήση ακτίνων Χ σε δείγματα ύλης που συμπιέζονται από διαμάντια. Για να γίνει αυτό, οι ειδικοί έχουν αναπτύξει ένα είδος ακτίνων που ονομάζονται "δέσμες-γραμμές". Μία τέτοια δέσμη-γραμμή, που είναι γνωστή ως ID24, θα χρησιμοποιήσουν και στο ESRF, στην οποία ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις για τις ανάγκες του νέου πειράματος.
Τα διαμάντια θα αναπαραστήσουν τονν πυρήνα της Γης!
Οι τροποποιήσεις που έγιναν στη δέσμη-γραμμή ID24, της επιτρέπουν να εστιάσει τις ακτίνες Χ σε ύλη με μέγεθος μόλις μερικά εκατομμυριοστά του μέτρου. Έτσι, δύο ακίδες από διαμάντι θα συμπιέσουν μικροσκοπικά δείγματα ύλης και η ID24 θα περάσει μέσα από από τα διαμάντια και θα υπερθερμάνει τα υπό εξέταση δείγματα.
Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες ελπίζουν πως θα καταφέρουν να αναδημιουργήσουν και στη συνέχεια να μελετήσουν τις συνθήκες που επικρατούν στον πυρήνα της Γης, σαν να βρίσκονται εκεί. Βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι η διρεύνση φαινομένων που συμβαίνουν στον γήινο πυρήνα, όπως η αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου ολόκληρου του πλανήτη μας.
Διαβάστε επίσης:
Η θεωρία της Κούφιας Γης!
Ετοιμοι για το ταξίδι στο κέντρο της Γης!
Η ταχύτητα περιστροφής του πυρήνα της Γης!
Ο σιδερένιος πυρήνας της Γης λιώνει και αναγεννιέται διαρκώς!
http://www.pyles.tv/News/epistimi-texnologia/earth.aspx