Ιάπωνες ερευνητές κατάφεραν να ξαναφυτρώσουν δόντια σε ενήλικους ποντικούς
Ως τώρα, οι βιολόγοι ήλεγχαν μια τεχνολογία η οποία επέτρεπε να καλλιεργηθούν στο εργαστήριο ορισμένοι ιστοί που μπορούσαν στη συνέχεια να μεταμοσχευθούν σε ζώα.
Όμως οι ερευνητές αυτοί, υπό τη διεύθυνση του Ετσούκο Ικέντα, του τμήματος βιολογίας του πανεπιστημίου επιστημών του Τόκιο, στην Ιαπωνία, προχώρησαν περισσότερο στην αναγεννητική θεραπεία καταφέροντας να δημιουργήσουν τεχνητά μια ρίζα δοντιού και να την εμφυτεύσουν στη μασέλα ενός ποντικού. Η ρίζα αυτή λειτουργεί ως σπόρος και περιέχει όλες τις απαραίτητες γενετικές οδηγίες για να μεγαλώσει ένα δόντι.
Μετά την απώλεια των παιδικών δοντιών και στη συνέχεια των ενηλίκων, ένα νέο δόντι φυτρώνει έτσι για τρίτη διαδοχική φορά στην ίδια θήκη. Οι ερευνητές επανέλαβαν το εγχείρημα πολλές φορές με επιτυχία, σύμφωνα με τις εργασίες τους που δημοσιεύονται στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS).
Η δομή και η σταθερότητα των νέων δοντιών είναι συγκρίσιμες με αυτές των φυσικών δοντιών και αναπτύσσουν νεύρα, που ανταποκρίνονται στον πόνο, αναφέρουν οι ερευνητές.
Οι εργασίες τους προσφέρουν "για πρώτη φορά απόδειξη της αντικαστάστασης σ' ένα ενήλικο σώμα ενός πλήρους και τέλεια λειτουργικού οργάνου, χάρη στη μεταμόσχευση μιας ρίζας (...) που έχει παραχθεί με κυτταρική χειραγώγηση σε δοκιμαστικό σωλήνα", υπογραμμίζει ο Τακάσι Τσούτζι, του πανεπιστημίου επιστημών του Τόκιο, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι εργασίες τους "αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη πρόοδο" στην έρευνα σχετικά με τις αναγεννητικές θεραπείες. Έδειξαν την επιτυχία μιας τεχνικής που μπορεί να εφαρμοστεί για την αντικατάσταση άλλου τύπου οργάνων που έχουν υποστεί ζημιές, είναι άρρωστα ή γερασμένα: αντί να μεταμοσχεύονται, νέα και εντελώς λειτουργικά όργανα θα αναπτύσσονται στο σώμα από βλαστοκύτταρα ή εμβρυϊκά κύτταρα.
www.skai.gr